Помните ли вашето детство? Често си спомняме с носталгия за него, особено ако сме от децата на 90-те години. Играехме навън до късно, без скъпи играчки, технологии и чувство за завист. Единственото, което ни беше нужно тогава е ластик за игра, тебешир и камъче.

Случвало ли ви се е да спре Интернета? Преди нямаше изобщо. Който имаше компютър основно се занимаваше с редене на пасианс и залагане на мини (Minesweeper). Фотоапаратите работеха с ленти и за да видиш направените снимки, трябваше да се чака да се напълни лентата и снимките се вадеха във фото на хартиен носител. Касетите за уокмен са непознато „нещо“ за днешните деца. Текста на песента беше написана във вътрешността на обложката. Видеото също е отживелица. Друга технология, която е почти изчезнала са телефоните с кабел и шайба (която замества копчетата или тъч скрийна). Спомняте ли си тамагочитата, за които се грижихме така усърдно? Лагерните колички, които сами си правехме бяха доста популярен метод за превоз на кратки разстояния.

Ех, това минало. За съжаление днешните деца не разбират този вид забава – без телефони, компютри и телевизия. Вместо да седят вътре и да съжаляват, че нямат последна технологична новост, могат да излязат на въздух и да се позабавляват. Да, може би са по-адаптивни към технологиите, но и по-зависими от тях. Няма го чарът и духът на 90-те години вече, но всяко време с играчките си. Може пък да е за добро.

Google+ Comments