За неуредиците в Студентски град съм писала неведнъж. Затова няма отново да подхващам темата как и защо. А ще ви разкажа за това, как живеят студентите в едни по-други географски ширини. Преди дни попаднах на материал за студентския град Тиетген в Копенхаген и реших да ви запозная с интересни подробности за него.

През 2006 г. в Орестад, един от новите райони на датската столица, се появява огромно кръгло здание с голям вътрешен двор. Последното нещо, на което прилича тази постройка, е това, което всъщност е – студентско общежитие. Необикновено, модерно и вълнуващо строителство – това е Tietgen Student Hall. Формата на дома не е избрана случайно – по замисъла на автора на проекта тя трябва да символизира единството на голямото студентско семейство. Фасадата е украсена с дъб и месинг, а петте линии, които я пресичат вертикално, я делят на секции.

Всички коридори на общежитието водят към вътрешния двор, откъдето чудесно се виждат не само стаите, но и помещенията, предназначени за самостоятелните занятия на обитателите, както и кухните. На пръв поглед изглежда, че всичко това е някак във въздуха.

На седемте етажа са разположени 360 стаи, огромен хол и 30 кухни, във всяка от които има четири хладилника и всичко необходимо за готвене. А в зоната за хранене стоят удобни маси с ярки цветни столове.

Освен това, има общи помещения, в които могат да се събират обитателите на този необикновен студентски град, фитнес зала, читалня и зала, оборудвана с модерни компютри, принтери, скенери, копирни машини.

Нетрадиционно са подходили дизайнерите и при оформлението на интериора – стените са украсени с брезов шперплат, а подовете са направени от магнезит, за да може в стаите да е топло и подомашному уютно.

Както се казваше в една шефовита песен: Как ще ги стигнем… 🙂 датчаните!

dormitory

Google+ Comments