Всеки, който се радва на любовта и ласките на своя домашен любимец – куче или котка, знае какво изключително значение има качествената храна за тях. Нещо, което ние можем да им осигурим. Освен че традиционните фуражни съставки в храната не са полезни, има животни, които са алергични към тях. И тук на помощ идва една много интересна алтернатива – протеини от Hermetia illucens, по-популярна като Черна муха – войник.

Може би звучи като научна фантастика, но такова производство съществува и то дори тук в България. То е на компанията Nasekomo. Процесът на създаването на протеини е в духа на световния стремеж производството да е безотпадно и биологично, като продуктът е много чист, съдържа много полезни вещества и лесно се смила от животните.

Как се получава този протеин? Храната е на основата на протеиново брашно от черната муха войник, която се отглежда в специални ферми. Продуктът е прах от протеините от ларвите на тази тропическо насекомо, което живее във фазата си на муха само 4 дни. Средата е изолирана, топла и затворена, тъй като самата муха войник не обича контакт с хората. Целият й кратък живот е посветен на това да снесе яйца. Една муха Hermetia illucens снася около 400 яйца. От тях израстват интензивно хранещи се ларви, които в рамките на 10-12 дни увеличават теглото си над 10000 пъти. След това ларвите се изсушават и се получава протеин, необходим за производството на храната за различни животни.

Ясно е, че иновациите все повече ще присъстват в живота ни – такива производства има в няколко европейски страни, сред които и у нас. До Елин Пелин е построена база за производството на протеина, а до село Лозен ще има демонстрационен център с малко производство на „Насекомо“. Целта му е да привлича инвеститори от цял свят, представяйки българската иновация в тази все още неразработена област.

Предвид факта, че обработваемата земя в целия свят намалява, тенденциите за недостиг при производството и доставките на храна и замърсяването в световен мащаб, подобни екологични затворени производства са вероятното ни бъдеще. А защо не и настояще?

Google+ Comments