Не знам дали съм писала досега в блога си, че съм почитателка на всякакви учения, съвети и прочие за декорация и подобряване на интериора на дома. Самата аз гледам да си създавам уют и топлота, но и да използвам внимателно цветовете, които използвам за обзавеждането си. Домът е най-важното място – кътче на сигурното, своето, познатото.

Бях чела, и смятам, че е изключително вярно, че най-въздействащи върху човешките възприятия са цветните решения в дома, които главно се проявяват в боядисването на стените. Например кремавите и бледите цветове вървят за спална, защото успиват и създават атмосфера на спокойствие. Бледосиньо и зелено се използват за офиси и работни помещения, тъй като активизират  мозъчната дейност. Червеното е изключително дразнещ цвят и често пъти възбужда сетивата. Негови нюанси, както на оранжевото и сиво-черното се използват предимно за клубове, барове и други нощни заведения, които трябва да ви държат будни и в настроение.

Счита се за проява на лош вкус и изключително вредно за здравето да направите всекидневната си в червено или да сложите фототапет на жарка савана. След като му се нарадвате, вечер обстановката ще започне да ви дразни, което ще доведе до неразположение на духа и ще чувствате постоянна умора.

singing_in_the_rain_2_wall_decal_hГледах в предаване за вършен дизайн, че най-подходящи за всеки дом за неутралните цветове. Онези, които не дразнят погледа и създават впечатление за простор – екрю, шампанско, мляко с какао. Ако пък сте любител на фототапети, най-доброто решение е на гора – гъста, в неутрално зелено, без много ярки форми и елементи, или пък безкрайно зелено поле.

Ако обаче сте по-арт и искате да оставите отпечатъка си и по стените – буквално!- не е обходимо да се впускате в смели и ярки цветови съчетания – жълто и лилаво, златни и сребърни листа, пурпурни цветя и пр. По магазините се продават уникални интериони шаблони, които без много усилия можете да залепите на стената си. Така не само ще впечатлявате, но и ще се чувствате прекрасно, обградени от нещата, които ще индивидуализират дома ви, без да натоварвате сетивата си.

Google+ Comments