Да продължиш ли да учиш след като си завършиш бакалавърска степен? Това е въпрос, който мнозина млади хора си задават, затова искам да ви кажа моето мнение по темата.

mastersdegreeОбщо взето пътищата са следните. Току що завършилият успешно висшист може веднага да запише магистратура без да губи време или да реши, че ученето му спира дотук и не иска да се връща в университета. Може да прецени и че ще изчака една или две години, за да си почине, да събере малко пари за семестриалните такси или по друга причина да отложи магистратурата си. Тук казусът е: ще има ли воля да поеме отново по пътя на образованието, след като вече е видял какво е да имаш повече свободно време? В крайна сметка всеки решава сам за себе си, но аз иска да ви разкажа историята на една моя приятелка в тази  насока.

Тя завърши това лято. Дипломата си очаква да вземе някъде на пролет. Дейна е и дали защото е близнаци или по друга причина, но не понася да се занимава само с едно нещо. Смени си работата в началото на лятото, така че определено животът й беше интересен през последните месеци. Въпреки това обаче не я свърташе на едно място. Беше набрала инерция по време на следването си, защото учеше и работеше едновременно, и понеже само да работи никога не й е стигало, август-септември се записа на курс по фотошоп за начинаещи и го изкара успешно. Следващото лято планува курс по италиански за начинаещи.  Макар да размишляваше по въпроса, реши да запише  и магистратура на есен. В момента ходи на работа от понеделник до петък, а всяка събота и неделя е на лекции по цял ден. Не й е лесно… защото няма и един свободен ден само за себе си. Ще продължи да е така до януари, когато пък й започват изпитите. А след това ще има да се справя с още два семестъра, две сесии и държавен изпит.

Може би се питате защо го е направила и се е ангажирала до такава степен? И аз я попитах, отговорът й беше сленият: “В момента съм набрала толкова инерция, че няма по-подходящ момент за мен да запиша магистратура. Пък и уча нещо, което ми помага в работата. Какво по-добро и полезно от това?” Като я гледам, май наистина си струва да изкараш една магистратура. Стига да ти е интересна и полезна, разбира се.

Google+ Comments