protestБез претенции за абсолютна обективност на заключението ми, също така и за оригиналност, но смятам, че сме мрачен народ. И не, със сигурност не е свързано с наистина тежкия живот, който водим, с очевидно незавидния ни финансов статус, с много трудната борба за оцеляване – ако забелязвате и аз сгъстявам прекомерно краските на описанието :), – защото хиляди проучвания и статистики показват, че при далеч по-бедни и слаборазвити народи от нас, усещането за щастие е с много по-високи показатели.

Според мене всичко идва от калъпите, в които ни вкарват още от детските ни години, от гледните точки, които ни налагат като правилни и неподлежащи на коментар. И всяко отклонение от това, което обществото е приело за общовалидно, се приема за отклонение от нормалното. В подкрепа на това и преди да премина към същинската тема само ще ви спомена обяснението на Боряна Димитрова на факта, защо в провинцията и особено в по-малките населени места, не стачкуват. Ами нали си представяте – каза тя – как веднага ще обявят за селския идиот човека, който си позволи някаква по-нетрадиционна форма на протест. Да, различността у нас се смята за лудост. А еднаквостта по принуда не прави хората щастливи.

Та в руслото на тази традиционност и аз първоначално останах озадачена от почти ведрата и макар и леко, но усмихната физиономия на майката на момичето, което загина на спирката на Цариградско шосе. Докато не дойде оня репортаж, в който приятели и колеги на Съни – така са наричали момичето – съвсем не по нашенските оплаквачески традиции пуснаха с усмивки на лице запалени китайски фенери в небето. Като послание и знак на обич към нея, като обещание за нови срещи. Защото тя така би искала. Защото тя винаги е била усмихната.

Не казвам, че това е по силите на всеки – и родител, и приятел. Просто си мисля, че трябва да започнем поне да допускаме, че има и друг възможен поглед върху нещата. Да прогледнем истината, че житейският чип не е само един модел. И че може би нашият не е най-добрият. Пък после лека-полека да започнем подмяната – и на чипа, и на ъгъла.

 

Google+ Comments