През последните дни много усилено се коментира изборът на новата Мис България и това, че според някои, да не кажа всички, те въобще не красива. Интернет пространството беше залято от много коментари, кой от кой по-духовит и дори много обидни. Ето защо реших да заема една по-различна позиция от тази на масите и да защитя правото на всеки да се възприема като красив и да се чувства красив.

Всъщност винаги съм била много против подобен тип конкурси, защото те не могат по никакъв начин да бъдат обективни. Поради простата причина, че универсална дефиниция за красота няма. Може би това е симетрия, просто защото човешкото око е устроено да възприема това, но когато стане въпрос за хората, чисто природно те са устроени да търсят сходна на своята си симетрия в противоположния пол, за да го намерят за привлекателен.

Ето защо продължавам да повтарям тъпото клише, че красотата е субективна. Да такава е и никой не може да отрече, че хора, които имат абсолютно асиметрия на чертите на лицето си, като Джулия Робъртс, Барбара Стрейзън и много други актриси и актьори, всъщност са изключително привлекателни. Това се дължи на много други вътрешни качества, които притежава този човек.

А момичето, което спечели тазгодишния конкурс по никакъв начин не е виновна, че всъщност е взела титлата. Те са й я присъдили. Дали е било нагласено или нещо друго, няма как да знаем, но ако предположим, че всичко се развива по възможно най-чистия вид, това че са я избрали, не може по никакъв начин да я обвиняваме за това.

Да й е честита желаната титла, а на останалите, които я хейтят налява и надясно бих попитала – защо въобще ви интересува? Света ли се свърши за това, че е избрано някакво момиче с крив нос? Закуската ли ви е изяла или… ви е бръкнала в джоба? Защо трябва да става такъв национален проблем?

Google+ Comments