Хайде да научим нещо ново и различно! Цезар Франк – кой е той? Това е белгийски композитор, който създава Соната за цигулка и пиано и оставя следа във френската и световната класическа музика. През октомври се навършват почетните два века от рождението му, като по този повод ще се проведе и концерт. Той ще бъде изпълнен от един от най-добрите пианисти в България – Иван Янъков, а безплатният достъп до него се подсигурява от продуцентската къща Palms Music, ръководена от Мило Борисов. Така че ако искате да направите нещо различно – посетете го на 27 октомври в Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” в София.

А сега малко повече и за Иван Янъков. Той влезе в полезрението ми, защото е един от успелите българи. Роден е в семейство на музиканти в столицата ни, ала развива таланта си в Ню Йорк. Това му позволява да завладее редица големи зали в САЩ. Смятан е за виртуоз, тъй като умело пресъздава вечни класики и доставя наслада за душата. Това го прави известен в света на класическата музика и му донася редица концерти на четири континента – Северна Америка, Азия, Австралия и Европа. Не забравя и родната България, където се връща поне веднъж годишно с реализиране на грандиозен проект. През 2017 г. създава Четиримата пианисти, които всяка година изнасят концерти в страната и чужбина, като фурорът им е в Лондон. През 2021 г. бе коледният рецитал в Зала 1 на НДК, а тази ще продължи не само с концерт в НМА, но и с двудневен майсторски клас за музиканти.

Мило Борисов е и другата фигура, за която искам да дам малко повече информация. Въпреки че основно е известен в игралната индустрия, където управлява редица казина и компании, той е собственик и на продуцентска къща – Palms Music. Идеята за нея се заражда като продължение на концепцията на Борисов, че добър посланик на България е всеки успял. А в сферата на изкуството таланти не липсват. Един от изборите е Иван Янъков, защото не само прославя страната, но и мотивира младите таланти. Заедно с подкрепата към хора като него, от Palms Music залагат и на осигуряване на безплатен достъп или съвсем символичен до събитията, които организират. По този начин вярват, че ще възродят културната програма и традицията за посещенията на събития на изкуството.

Ето ви една симбиоза между бизнеса и изкуството, между мецената и твореца. Надявам се за бъдеще да има повече такива и да ви споделям техните успехи.

Google+ Comments