Да си призная допреди време никак не се интересувах от това как се обличам, просто гледах цветовете на дрехите, които нося, да се съчетават добре. И до там. Интересът ми към модата се появи някак по естествен път, с възрастта бих казала.

Какво точно го провокира? Честно казано, YouTube изигра голяма роля. Това се случи преди около 3 години, когато попаднах на една майка, която сплиташе косата на децата си по всевъзможен начин. Оттам разбрах, че има и модни тенденции при прическите. Жената обясняваше как с еди коя си прическа някоя известна личност се е появила на червения килим и сега тя се опитва да я пресъздаде. Доста добре ѝ се получаваше. Оттам се загледах и в другите видео предложение, които YouTube ми показваше. Така разбрах за съществуването на т.нар. “fashion gurus” (модни гурута) – обикновени момичета, които правеха видеа на теми като модни тенденции в облеклото за сезона, как да се гримираме, лесни начини сам да си сплетеш косата и т.н.

colour blocking prabal gurung 2011Дотогава за мен съчетаването на червени обувки с черни дрехи беше недопустимо. Съзнанието ми започна да се събужда и от човек, който носи само сиви и черни дрехи, се превърнах в такъв, който обича и ярките цветове. Научих за “colour blocking” тенденцията, която позволява съчетаването на всевъзможни цветове без задръжки. Имаше и “matchy-matchy” тенденция, при която пък облекло, обувки и грим трябваше да са в един тон. Даже тези две взаимоизключващи се тенденции вървяха по едно и също време. Това никак не трябва да ви учудва. Тъй като модата се диктува от популярните дизайнери, тя е това, което ги е вдъхновило да създадат колекцията си за сезона. А те получават вдъхновение от различни места, затова и тенденциите могат да са толкова различни.

Понякога пък новото в модата е добре забравено старо. Мога да дам пример с обувките с остър връх, които се завръщат на мода в момента. Като цяло моят съвет е да не се робува на модата до краен предел, а да се избират неща, които не само ни харесват, а и биха ни отивали. В модата всичко е позволено, но нека следваме тенденциите с мярка.

Google+ Comments