Често се случва да чувам оплаквания за не толкова предани приятели или за бурни отношения между партньори, които вече не могат да се издържат взаимно. За да култивираш добро приятелство, човек трябва първо да има търпението на градинар, инстинкт за честни и открити взаимоотношения и смелостта да протегне ръка, без притеснения, че човекът остреща ще злоупотреби с жеста.

Понякога двама човека могат мигом да намерят общ език, като в любовта, но внимавайте: изграждането и създаването на отношения изисква също време и услилия и първоначалната „химия“ сама по себе си не е индикатор за дълготрайно приятелство. Ето някои неща, на които можете да обърнете внимание:

Как се отнасяте с приятелите си? Помислете внимателно дали сте от типа човек, който се ядосва, ако другият не е отговорил веднага на телефона или не е готов да ви придружи в онова нещо, което ви интересува толкова много. Също помислете дали не сте от онези хора, които понякога изчезват с месеци и никой не може да ги открие. И двете поведения съдържат положителни и отрицателни елементи: не забравяйте, че приятелите не съществуват, за да задоволят ваша потребност. За да бъде приятелството дълготрайно, е необходимо да се вземат предвид нуждите и характера на другия и в същото време да се знае как да култивирате връзката дори от разстояние.

Научете се да слушате. Ако хората се научат повече да наблюдават и изслушват другите, средата около нас ще стане значително по-различна. Замисляли ли сте се, че точно както вие искате да бъдете изслушани и разбрани, другите също имат нужда от това? Задавайте въпроси, интересувайте се, не забравяйте това, което сте чули. Освен това, разбира се, избягвайте да гледате мобилния си телефон, докато приятелят ви кара да участвате в събития, които са важни за него.

Намерете време за приятелите си. Възможно е в сравнение с момента, в който сте се запознали с новият си приятел, да сте били в разгара на любовна връзка или дори да имате вече деца, работа или образование, над което работите усилено: това не означава, че трябва просто да се изпарите докато тези неща траят и да оставите приятелите си да се чудят къде сте. Обяснете новите си нужди и преведете приятелството си в нов ред, като вземете предвид как се е променил животът ви. Обядът заедно, неочакваното телефонно обаждане или текстово съобщение поддържа нишката, която ви свързва.

Създайте ритуал, който ви обединява. Една вечеря на месец с приятели, събирания в петък за по бира, каквото си изберете: вълшебната дума е “заедно”. Трябва да намерим сила в хората, на които чувстваме, че можем да се доверяваме. Споделянето е полезно за душата и лекува рани.

Ако винаги вие търсите другия, ако това, което давате, е повече, отколкото получавате и често се преструвате, че пренебрегвате дребни, но неприятни шеги, които се прокрадват в разговора ви, време е да размислите дали давате своето време, енергия и доверие на правилния човек. Не забравяйте, че приятелството, както и любовта, трябва да се подхранват и поливат с любов от двете страни. Изборът на хората, на които имате доверие, е първата стъпка към установяването на началото на една връзка, основана на истина, искреност, уважение и грижа за себе си и за другия.

Google+ Comments