Вчера приятел във фейсбук беше споделил как по нощите е ходил в спешното отделение да му вадят кърлеж от крака. И това ме подсети за днешната тема. Обилните и почти ежедневни дъждове напоследък забавиха пръскането на тревните площи в градовете с препарати срещу паразитите и това доведе до извънредното им размножаване. По телевизията даваха кърлежи които се придвижват по стените на блоковете. Което значи, че освен уличните животни, а оттам и хората, не са защитени даже и домашните ни любимци, които живеят само вкъщи и не излизат навън. Затова днес ще ви предложа няколко начина, по които да ги предпазите от тези паразити, които често водят след себе си и опасни болести.

kotkaНа първо място това са специалните шампоани. В тях се съдържат вещества, които са в състояние да унищожат паразитите. Това все пак обаче са препарати и за да не навредите на домашния си любимец, внимавайте за дозировката и за това, от шампоана да не попадне в очите, ноздрите или в устата му. Друго ефикасно и същевременно евтино средство е катранения сапун – той обаче може да отблъсне паразитите, не и да създаде пълна защита срещу тях.

Друго изпробвано средство за борба с ектопаразитите са спрейовете. Те се пръскат върху цялата повърхност на тялото, след като козината е разресана внимателно. Тук също трябва да бъдете внимателни със зоните около очите, устата и носа и въобще с местата, по тялото на животинчето, където има лигавица.

Най-добрият начин за защита обаче си остават специалните нашийници, отблъскващи насекомите. Един нашийник е напълно достатъчен за целия топъл сезон. Просто трябва да го закрепите на шията на животното и да отрежете излишъка. А след това да се наблюдавате домашния си любимец, защото много често нашийниците предизвикват контактна алергия. Обърнете внимание и на указанията на опаковката – има както възрастови ограничения за употребата им, така и забрана за използване при болни и бременни животни.

 

Google+ Comments