Study_Tips-480x280Нека ви кажа една истина за младите хора в България. Те се делят основно на три вида – такива, които не правят нищо с живота си, такива, които учат и отлагат максимално моментът преди да започнат работа, и такива, които учат и работят едновременно. Огледайте се около себе си и съм сигурна, че ще успеете да намерите от всички тях в собственото си обкръжение.

Имайте предвид, че един млад човек може в различни моменти от живота си да попадне и в трите категории. И това да се случи в рамките на година-две. Аз самата съм преминавала и през трите, затова мога да говоря от личен опит. Най-трудно им е на онези, на които им се налага да съвместяват работата с ученето. Повярвайте ми, никак не е лесно да сте изкарали пълен работен ден и когато се върнете изморени вкъщи тепърва да знаете, че ви предстои да залегнете над учебниците. Докато си направите за хапване, докато си ударите един душ, няколко минути да починете и да изчистите съзнанието си и… е станало 22.00 ч. (най-рано). Аз лично никога не съм успявала да уча повече от 2 часа след работа, а за да съм пълноценна на следващия ден е необходимо да си легна най-късно към 12.00 ч . И това е графикът ми при условие, че се отказвам от други странични занимания като срещи с приятели, тренировки, гледане на филми и т.н.

За съжаление няма или поне аз не съм открила изпитана формула, която да ни помогне в подобни ситуации. Това, което правя, за да се настроя за учене след е работа, е студен душ за разсънване, чаша кафе (или черен чай) за пиене и психическа настройка за учене. Накрая стискам палци умората да не ме повали твърде рано…

Google+ Comments