Всеки млад човек у нас и по света се сблъсква с един наболял проблем на нашето ежедневие – как да си намери работа, която да му харесва и да я върши с удоволствие. Трудно е и затова (ако сте като мен) ще добиете навик да преглеждате сайтове с обяви за работа редовно… докато не намерите това, което търсите. Колкото повече време прекарвате в подобни сайтове, толкова повече особености ще забелязвате, които да ви “кажат” много, стига да знаете как да четете между редовете.

How-To-Write-A-Job-AdvertisementОсобеност №1 – някои фирми непрестанно пускат нови обяви. Какво означава това? Причините са най-общо две. Или компанията има високи критерии и изисквания към човека, когото търсят, или условията там са неподходящи и се наблюдава голямо текучество на персонал. Двете възможности са много полярни, но са възможни.

Особеност №2 – Колкото по-професионално е изготвена обявата, толкова по-професионална е фирмата. Загледайте се в структурата, в начина на изказване, в контактите (и името на мейла на компанията), в условията, които предлага. Вгледайте се и си направете съответните изводи.

Особеност №3 – С агенция за подбор на персонал ли работи фирмата? Това означава, че търси определен кандидат за работа с определени качества и не се притеснява да отделя допълнителни средства за външна организация, която да й помогне в тази насока.

Особеност №4 – Каква е информацията в обявата, за кое е писано и за кое не? Ако не са уточнени осигуровките, уточнете въпроса по време на интервюто и питайте в прав текст. А работното време, а дейността на работа, а заплащането? Фигурира ли информация за очаквани от вас резултати и т.н.

Има и други особености, но ще се огранича да кажа следното. Четете между редовете и “четете” липсващата информация.

Google+ Comments