След като в миналия си материал ви запознах се едно работно място, което е мечта за всеки студент и сериозен стимул да хвърли при обучението си максимума усилия, на които е способен. След като преди време ви разказах за едно студентско общежитие, което предлага всички удобства и пълен комфорт за една спокойна и качествена подготовка, днес отново ще ви разкажа за едно място, на което всеки представител на Алма матер би се чувствал в свои води.

bookstСтава дума за една холандска книжарница. Някога на мястото, където тя се помещава, са звучали трелите на катедралния хор, а днес се чуват гласовете на гостите на кафенето, където е имало олтар, днес има читалня. Този храм вече не се посещава от енориаши, а от любители на книгите, студенти, ученици, учени. Е, днес той се е превърнал в един от най-красивите и най-необичайните книжни магазини в цял свят – Selexyz Dominicanen Maastricht.

Светотатство, ще каже някой. Не. Истината е, че църквата е изгубила интерес към старинната църква още преди 200 години. Доста време сградата, построена още през 13 век, била занемарена и пустеела, дори започнала да се руши. Първоначално я приспособили за магазин и складови помещения за велосипеди. След това в нея се устроили изпитни зали за студенти, коледни панаири, изложби и се провеждали най-различни културни събития. Докато през 2007 г. историческото здание не попада в сферата на интересите на книжарската верига Selexy (трябва задължително да се отбележи, че дизайнерите, на които веригата възлага проекта, изпълнили всичките изисквания на властите на Маастрихт и не променили даже на йота оригиналната конструкция). Без да употребят дори и един пирон, използвайки сглобяеми конструкции, те оборудвали вътрешността на светинята и я превърнали в прекрасен книжен магазин. Рафтовете не само не развалят интериора, но напротив, дори подчертават красотата на древната архитектура, без да засенчват древните стенописи и високите църковни сводове.

Е, има ли някой, който не би искал да чете за изпити или да си избира книги и учебници сред подобна красота!?

 

Google+ Comments