5794587316_4af55f7ca4_oНякога задавали ли сте си следния въпрос: Време ли е да спра да уча?

Все пак, ако пресметнем грубо,  отделяме поне по 12 години за средно образование, 4 години за бакалавър и 1 година за магистър. Това прави минимум 17 години от живота ни, които инвестираме в собственото си образование. Не са малко, нали? Въпросът е – достатъчни ли са?

Не!

Имам един любим цитат на Елизабет Ром по този въпрос и на български език той звучи горе-долу по следния начин: “Никога не спираш да се учиш, стига да имаш учител, който никога не спира да бъде студент”.

Не е необходимо под “учене” непременно да разбираме безсънни нощи, прекарани над учебниците, целодневно посещение на лекции или развиване на многостранни курсови работи. Себеусъвършенстването е непрестанен процес, който продължава цял живот. В днешно време имаме толкова много източници, от които да черпим знания, че ще е грехота да не ги използваме. Аз например съм си свалила на телефона едно приложение за чужди езици и съм подхванала чрез него курс по изучаване на италиански за начинаещи. Просто ей така, отделям му по 10-на минути на ден и се чувствам доволна от себе си, защото овладявам ново умение. Можете да придобивате различни знания и като гледате повече научно-популярни предавания, четете повече книги и дори като разговаряте с приятелите си по по-актуални и любопитни теми.

Бъдете инициатори на личностното си усъвършенстване. Учете се на нещо ново постоянно и не позволявайте монотонността на ежедневието да ви повлече и да секне ентусиазма ви.

Google+ Comments