collect

Сигурно сте срещали хора във входа на вашия блок, които ви питат дали познавате този или онзи отдавана напуснал съсед и ако да, как да го издирят. Казват, че са представители на една или друга агенция, които представляват или мобилен оператор, или банка, или друга финансова институция. Съвсем лесно ще се досетите, че сте срещнали колектори. Дори на мен ми се е случвало.

Тогава си мислех, че е много страшно да имаш хора, които да вървят по петите ти и да притесняват съседите ти, питайки и разправяйки им за финансовите ти прегрешения. Ставаш гадно популярен и после с месеци се срамуваш да се появиш на мястото, където си живял или имаш апартамент.

Но това остана в миналото. Не, не самото прибиране на дългове, а начинът, по-който е останал в съзнанието на хората отпреди повече от 10 години. Събирането на дългове всъщност отдавна не е това, което е било някога, а това, гарантирам ви, е един от най-старите занаяти. Възникнал на практика със самото създаване на първите банки.

Тези фирми съвсем не се занимават с издирването на хора и притискането им до изплащане на дължимото. Самото „събиране“ най-често става не лице в лице, а се извършва чрез телефонни преговори, често с  консултантски характер. От последните 10 години насам такива фирми работят експресно и експертно в посока справяне с кризата, за която финансова институция ги е наела, а именно влизане в контакт с длъжниците, установяване на реалната причина за забавяне на плащанията и предлагането на изгодни програми за връщане на дължимото.

В действителност тези фирми не са никак малко. В България вече дори има Асоциация на колекторските агенции, чиито председател Райна Миткова – Тодорова, е ръководител на представителната за родината ни немска компания за събиране на дълговете EOS Matrix. Професионализмът в тази област веднага си личи от методите на работа и сигурността, която подобни агенции вдъхват на партньорите си и на техните клиенти, предлагайки програми за разсрочено плащане, издирване на длъжниците от опитни и отзивчиви експерти, нови финансови сделки в дух на разбиране и сътрудничество.

Google+ Comments