Имаше период, в който татуировките с къня бяха изключително актуални по морските ни курорти. Нямаше дете, което да не си направи татуировка на кръста или рамото. Ефектни и трайни едва десетина дни бяха перфектно решение за по-различна визия. През последните години обаче забелязвам, че тенденцията се завръща, но не под формата на обикновена рисунка по тялото, а като мехенди на ръцете и понякога на краката.

Може би първо трябва да започна с това какво наистина представлява мехендито, защото то не е просто времнна татуировка. Смята се, че това е най-древната форма на бодиарт, която е била изключително практикувана от египтяните, а по-късно се пренася и в индийската култура. Процесът по създаването му, както и символика, бързо се възприемат и прилагат и от мюсюлманите.

Мехенди означава три неща – самото растение, от което се получава къната, процесът на изрисуване и самата рисунка. Прилага се предимно при жени и рядко при мъже. Смята се, че символизира любовта, благополучието, дългия живот и предпазва от лоша енергия. Най-често се изрисува при сватбени церемонии или при важни събития от живота, за да се отбележат със знак върху тялото.

Въпреки че тълкуването навсякъде е едно и също, всяка култура използва традиционните си елементи при изрисуването на мехенди върху кожата. Предимно обаче може да се срещнат тънки линии, които се обединяват в други фигури. По този начин се изобразяват множеството граници между живота и смъртта, между доброто и лошото, които водят до същината и обединявайки се в различни моменти и точки, разкриват красотата на живота. В индийската култура могат да се срещнат и отделна нарисувани животни, които са характери за района и се приемат като духовни водачи.

Аз също направих своето първо мехенди и се радвам на красотата му. Препоръчвам ви и вие да го направите.

Google+ Comments