Витамин B12 не причинява пряко акне. Но е възможно да има взаимодействие между високите нива на витамин B12 и акне при някои хора.
Витамин B12 се използва от организма за множество процеси, включително образуването на червени кръвни клетки и поддържането на нервната система. Обикновено се получава от храната, като червено месо, риба, млечни продукти и обогатени зърнени храни.
Някои изследвания показват, че при приемане на високи дози витамин B12 (например през инжекции или високи хапчета) може да се наблюдава увеличаване на акнето у някои хора. Въпреки че точната причина за това все още не е известна, предполага се, че високите нива на витамин B12 могат да активират механизми, които увеличават производството на себум (мазнини, които предпазват кожата) и довеждат до по-голяма вероятност за поява на акне.
Важно е да отбележим, че това взаимодействие между витамин B12 и акне е индивидуално и не засяга всички хора. Ако имате проблеми с акне или смятате, че витамин B12 може да влияе на вашата кожа, е препоръчително да се консултирате с дерматолог или здравен специалист, който да ви даде индивидуални съвети и насоки.

Google+ Comments