Моля ви, не правете така! На път съм да ви разкажа историята на едно момиче, което буквално пропиля последната една година от живота си. Нека преди това обаче ви разкажа малко предистория…

experience-requiredТой е 88-и набор. Завърши общообразователно средно училище, но за сметка на това го приеха преди години в желаната от него специалност в университета. Изкара я с по-висок от средния успех, но имаше потенциал за повече (поне по мое мнение). По незнайни за мен причини прекарваше лятото си в пълно бездействие и не се занимаваше с нищо полезно – излизаше с приятели и цъкаше игри. По време на студентските си години не си потърси никаква работа и съответно не натрупа никакъв професионален опит. Накрая завърши, дипломира се и записа магистратура в Холандия. Много хубаво, ще си кажете вие. И аз така си помислих тогава, но вече започвам да се чудя. Някогашното момче вече е на 27 год. и би трябвало да се е превърнало в истински мъж, а има не повече от 3 месеца натрупан трудов стаж. Две години прекара в Холандия да учи и, ако щете ми вярвайте, но от 1 година е зевършил семестриално, но стои там и се мъчи да си напише дипломната работа. Смени си темата 5 пъти и поне 3 пъти започна да пише отначало. По план трябваше да се върне в България някъде през октомври 2014, а ето, че все още го няма!

Скъпи студенти, моля ви не правете така. Разбира се, че е важно да залагаме на качественото си образование, да израстваме, но паралелно с това е необходимо и да се развиваме професионално. Поставете се на мястото на ваш кандидат работодател. Аз бих наела човек, който има практически опит и по-слабо образование, отколкото кандидат с отличен на дипломната си работа, но никакъв трудов стаж.

Google+ Comments