Знаете, че обичам модата във всичките ѝ проявления. Често в блога си ви пиша за нея и се възхищавам на нови трендове и на позабравени такива. Днес обаче, за мое огромно съжаление, темата е абсолютно неприемлива и казвам НЕ на използването на животни под каквато и да е форма в модата.

Не съм природозащитник в крайност, но не подкрепям избиването на животни, използването на естествени скъпи кожи и цапането с кръв на невинни същества, за да изглеждат други красиво. Също не съм привлечена от животинските принтове и рядко, в отделни елементи, може да ми допадне нещо. Но оказа се, че има и още нещо, което съществото ми не допуска. Това е използването на изкуствени животни в колекции.

Повод за това новооткритие е модното шоу на Schiaparelli. На него дефилираха две от големите модни имена – Ирина Шейк и Наоми Кембъл. Шокирана бях не от красотата им, а от това, че бяха с рокли с глави на лъв и на полярен вълк. Гледката бе потресаваща. Все едно бяха обезглавили животните, защото главите им бяха в реални размери.

От Schiaparelli се оправдаха, че темата е вдъхновена от „Ад“ на Данте и че тя отразява зверовете, които пазят подземните дебри. За мен това обяснение е неприемливо. Има хиляди други креативни начини на интерпретираш страшното, а това е гнусен и подал начин на привлечеш внимание, дори и негативно.

Още по-шокиращо за мен бе, че и други известни личности бяха избрали да носят тези безумни тоалети. Защо? Тотално показва липса на добър вкус и човечност. Затова казвам НЕ на тази мода. Трябва обаче и много други модни и природозащитни организации да го направят и да спрат подобни безумия. Надявам се, че този гаф ще си остане в началото на годината и ще изчезне завинаги. Да служи и като назидание на другите!

Google+ Comments