Средата на януари е “любимото” време на всеки студент. Слагам определението в кавички, защото това време на годината е типично сесийно или предсесийно за стотици младежи у нас. И понеже, в който и университет да учите, ще ви се наложи да пишете все някога курсова работа (а може би и дипломна), реших да ви дам няколко съвета, базирани на досегашния ми студентски опит.

folder_student_workПърво, колкото и качествено съдържание да сте написали, ако не е оформено така, че да е четивно, няма и да бъде прочетено. Това означава да наберете текста си на компютър с подходящ шрифт (например Times New Roman), който да е с големина от 11 до максимум 14 пункта. Оформяйте отчетливо по няколко абзаца на страница, за да може да се преглеждат по-бързо по диагонал. Не се залъгвайте, че който и да е преподавател чете всичко от буква до буква. Улеснете го в ориентирането във вашия текст! Което ме навежда към препоръка номер две…

Оформяйте съдържанието си. Това означава да номерирате точките, по които пишете. Можете да разделите целия текст на две или три глави, всяка глава на точки, подточки, булети и т.н. в зависимост от обема. Задължително след титулната си страница оформете “Съдържание” на отделна страница в списъчен вид. Това също ще помогне на проверяващия да се ориентира за какво сте писали и за какво не.

Трето, давайте източници. Word-а има много удобна функция за поставяне на бележки под линия. Намира се в меню “References” – “Insert Footnote”. Научете се на поне един начин за оформяне на източници на информация и го използвайте стриктно. На края на курсовата си задължително съберете всичките си източници в списък на отделна страница и го озаглавете “Библиография”. За всеки читател, който тепърва се запознава с текста ви, това е показател, че сте се информирали подробно преди да започнете да пишете.

Картинките, графиките и таблиците са информативни и чисто визуално разкрасяват дизайна на разработката ви. Използвайте ги умно и ще направите добро впечатление. Не забравяйте обаче съдържанието. Дори най-добрият дизайн и оформление не могат да измесят некачествения текст.

Това е от мен за сега, дано да съм ви била полезна.

Google+ Comments