Знаете ли кое е едно от първите неща, които осъзнава току що станалият студент, който се е изнесъл от вкъщи? Че няма по-вкусна и по-желана от домашната храна… осъзнава и още други неща, но за тях друг път.

Много млади хора има, които и тази есен направиха първи стъпки в придобиването на висше образование. Всички те стъпиха за пръв път в университета, чувствайки се по-зрели и пораснали. Част от тях за първи път напуснаха и семейното си гнездо… Тази сериозно стъпка в живота на съвременните младежи неизменно е свързана с редица промени от всякакъв вид. Нека ви кажа обаче коя е тази промяна, която се усеща почти на следващия ден след великото преместване – липсата на домашно приготвена и вкуса храна!

grilled_chicken_pasta_3Всеки студент, живял в Студентски град или в друго общежитие, би могъл да се съгласи. Там липсват добрите и подходящи условия да си готвиш сам, а да не споменавам, че повечето от младежите не знаят как да си сготвят нещо по-сложно от омлет или салата. Тогава се започва с мъкненето на буркани, пълни с какви ли не манджи, компоти и т.н. Настъпва инвазията на пиците и сандвичите в дневното меню, а носталгията по домашната храна се засилва дори повече. Това е моментът, в който реално оценяваш колко вкусно готвят майка ти и баба ти. Започва да ти липсва техния маниер и го търсиш в щанда с готова храна в хипермаркета или във всяко заведение, където по принцип сядаш да хапваш.

Истината обаче е друга и не е лека за приемане. Единствено в някое по-хубаво и скъпо заведение би могъл да хапнеш храна, която да е току що приготвена и топла. Малко студенти обаче имат финансовата възможност да ядат постоянно на подобни места. Те пестят парите си за… всъщност и аз не знам за какво. Кой за каквото иска, за това спестява.

Трябва да ви кажа, че и при мен студентския период се оказа като бойно кръщение. Именно през студентските си години започнах да правя първи и експериментални опити в кулинарството. Вече съм значително по-добра от преди и да ви се похваля, че моята домашно приготвена храна е много вкусна 😉 Палачинките, които приготвям, са достойни да си оближеш пръстите, след като веднъж си ги опитал.

Google+ Comments