Сигурно си мислите, че ще пиша за това, как е минал празникът. Но не. Датата просто ми даде повод за разсъждения от съвсем друг характер.

Повечето от вас сигурно са попаднали на информацията за трагичния инцидент с четиримата студенти от Хранително-вкусовия институт в Пловдив, чиято кола е излетяла в река Чая, паднала е на капак и понеже момчетата и момичетата просто не са успели да си отворят вратите и да излязат, са се удавили.

Повечето хора вероятно са си казали – следпразнично, сигурно са били пияни или пък изморени от осмодекемврийския купон, били са невнимателни, луди-млади, карали са с превишена скорост  и това е причината за фаталния им край.

ptpИстината е, че в този участък просто липсват мантинели от поне две години. Става въпрос за изключително натоварен път, особено в празнични дни, става дума за пътя, който води към Пампорово и идва от курорта. Става въпрос за място, където шофьорите талибани с лъскави и мощни коли се срещат на всеки километър, постоянно те поставят в рискови ситуации с неправилно изпреварване, навлизане в насрещното на и без това тесния път и даже и при най внимателно каране, не си застрахован от злополуки.

Е, кажете ми как може да се окачестви липсата на защитни странични прегради на такова място! И кой ще поеме отговорността за нелепия край на тия четирима младежи? По български – никой. У нас нехайството и непредпазливостта никога не са били престъпление. Даже и в случаите, когато струват човешки животи.

Защо реших да драсна тия няколко реда – не защото си мисля, че някой ще се организира да постави прегради до Коледа и Нова година, когато трафикът по въпросния път логично ще е много засилен. А защото се надявам, че поне ще го почистят добре – при липсващи мантинели на тесен път нямаш право и на съвсем леко подхлъзване.

 

Google+ Comments