Та понеже напоследък се развълнувах на тема пътувания, започнах да си правя планове за тазгодишната почивка. Покрай търсенето и избирането на дестинация реших да се посъветвам с приятели, които вече са били на дадени места. Желанието ми е да изляза от България и да видя малко свят – различна архитектура, исторически забележителности, природни местности, интересни хора и събития. Разглеждах хиляди снимки – един ми показва как прекарал в Италия, друг във Франция, трети пътувал за Бразилия.

Това, което ми направи впечатление е, че всички летовници имат много еднотипна представа за това какво би трябвало6-07-pisa-italy да снимат като идат на екскурзия. С много мъка осъзнах: Хора, нямаме никакво въображение! Твърдо.

Извинете, ама в по-голямата част от снимките сме или на самоснимка гледайки с влажен поглед и неотменната устна гримаса в камерата, подпираме нещо – я кула, я купол, я стълб, снимаме си обувка, сандали, крака, пръсти, или показваме на света вечерята си. Първо на кого му пука какво сме яли, какъв е лакът ни за нокти или колко са красиви устните ни, когато приличат на патешка човка. И второ, едва ли има някой сред приятелите ни, който да не е твърдо убеден, че без нашата помощ постройката, която крепим ще се срути. Нем! Останали без капчица въображение, всички ние просто правим заученото, защото смятаме, че е интересно. И забравяме, че една снимка може да бъде хубава, когато вложим в нея малко повече артистизъм.

Моля ви, приятели мои, не пропускайте да ми напомнете това, когато замина на почивка.

П.С.: Май ще посетя Нюрнберг, Германия.

 

Google+ Comments