Кафето е напитката, която се радва на световна популярност и разпространеност. Денят на съвременния модерен човек започва задължително с  чаша горещо кафе. За повечето хора това е една задължителна сутрешна процедура, преди да стартират ежедневните си дейности.

Всъщност съставката, която има най-голямо значение за усещането за бодрост и тонизиране, което получаваме от това питие, е кофеинът. Именно той влияе на мозъчната и нервната ни дейност.

Любопитна е легендата, която разказва как е открито кафето. Етиопски пастир забелязал, че след като животните му консумирали листа от определен вид храст ставали необичайно игриви и будни. Самият той решил да експериментира като опитал плодовете на въпросния храст и усетил необикновен  прилив на сили и енергия.

Днес има разнообразни сортове и разновидности на тази напитка, които успяват да задоволят особеностите на всеки вкус. Лекарите обаче препоръчват да не прекаляваме с консумацията на кафе, защото както предозирането с всяко друго нещо и това също може да ни донесе нездравословни последици.

Аз също съм сред почитателите на кафето и не мога да си представя денят ми да минава без него. Опитвала съм какви ли не сортове и разновидности, но най-силно впечатление ми остави това от вида арабика. Доста по-горчиво и силно, но пък със страшно наситен аромат.

Има решение и за тези, на които не им допада горчивият вкус на напитката. Винаги може да се добави мляко, мед, сметана или захар. Капучиното, мокачиното, латте и още много други вариации с кафе, дават възможност да се насладим  на по чаша топло навън с приятели  или у дома.

Google+ Comments