Една порочна практика се шири и намира почва сред младежите у нас. Тя се нарича платени курсови работи, платени дипломни работи, платени доклади и каквито още разработки се сетите, че са необходими на днешния студент.

moneyНай-общо казано давате на някого темата, по която имате да пишете. Казвате приблизителния обем от текст, който ви е необходим, изисканията, които да се спазят и други подробности, ако има такива. В замяна научавате колко ще ви струва да получите каквото ви е нужно, написано и оформено, и ако си платите, следва само да изчакате седмица-две, докато всичко е готово.

Първо, не обвинявам хората, които правят готови курсови работи или други подобно, а в замяна получават пари. Това си е своеобразна форма на бизнес и щом има търсене, нормално е да се появи и предлагане.

Критиката ми е насочена по-скоро към търсещите. Знам, че е много по-лесно да чакаш нещо да ти се даде на готово и след това да обвиняваш другите ЗАЩО така са го направили. Замислете се обаче какво получавате в действителност? Отговорът е: нищо! Не научавате нищо ново, не придобивате нови знания или умения, не израствате в нито едно отношение. Заслужава ли си? С подобни практики ще избутате висшето си образование поне до някъде. Но ще го завършите ли ? Ще има ли то някаква стойност? Когато започнете работа, пак ли ще плащате на някой друг да изпълнява вашите задължения? Светът не работи по този начин и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре.

Google+ Comments