honeyСтавало е вече дума, че държавните ми изпити наближават и подготовката за тях започна с пълна пара. Дали защото е зима обаче, или защото напоследък доста се преуморявам и времето за сън все не ми достига, започнах да чувствам една трайна отпадналост, трудно се концентрирам и бавно уча. Всъщност в последните години много често ми се е налагало да поемам голям обем от информация за кратко време и мога да кажа, че досега никога не съм имала някакви съществени проблеми с паметта. Явно обаче има моменти, в които мозъкът е под по-голямо напрежение и стрес и трябва да бъде стимулиран, за да има по-висок коефициент на полезно действие. Разбира се, че съм чувала за различни медикаменти, които са ефикасни в подобни случаи, дори мои колеги ги употребяваха по време на сесиите през цялото следване. Аз обаче съм доста скептична към подобни стимуланти, па макар и от аптеката и предписани от лекар, и честно казано, не бих посегнала към тях при никакви обстоятелства.

И защо да го правя, при положение че природата предлага също доста ефикасни и със сигурност полезни средства. Е, днес ще ви запозная с някои от тях, които съм пробвала и които със сигурност ще ви върнат в кондиция.

На първо място естествено е МЕДЪТ. Знаменитият лекар Авицена още в древността го препоръчвал за възстановяването на паметта и изострянето на ума. И действително, благодарение на състава си, идеално балансиран от природата, медът е високоефективен естествен биостимулатор. Полезната доза мед на ден не трябва да надвишава 3-4 супени лъжици.

Цветният прашец и пчелното млечице също имат вълшебно действие. Прашецът способства за издръжливост и по-дълга работоспособност, като особено ефективен за подобряване на мозъчното кръвообращение и прашецът от глог, елда, къпини, мащерка, шипка и ябълка. Добре е да се приема на гладно – три пъти дневно по една чаена лъжичка, разтворени в чаша топла вода. Млечицето пък има мощно енергийно въздействие върху биологичните процеси в човешкия организъм. То помага за усвояването на кислород от тъканите на мозъка и се използва за подобряване на паметта.

Ами това е. Проверено и полезно. Пробвайте! А за ефикасността ще свидетелстват резултатите от държавните или семестриални изпити – кой каквито има за отмятане. 🙂

 

Google+ Comments