През лятото ми остана малко време да се прибера до родния град и да обърна внимание на брат ми, който тази година е абитуриент и му предстои да кандидатства в София. Набелязал си е Техническия университет, специалност “Компютърни системи и технологии” и не ще и дума да чуе за каквото и да било друго 🙂

Има една приказка за Техническия, че лесно се влизало, ама трудно се излизало. На мен ми е ясно, че брат ми ще успее да завърши, защото го познавам добре и е упорит в работата по поставените задачи, особено досега в училище. Но математиката сериозно му куца, и имам известни притеснения, че може и да не успее да влезе точно тази специалност, която си е много конкурентна напоследък.

Докато си бях у дома, няколко дни се опитах да му помогна със задачите по математика и да му обясня някои неща, които го затрудняват – все пак и аз едно време й се посветих, за да вляза в университета. Решихме да работим директно по задачи, които са се падали в Техническия университет, за да добие представа какво ще има и с каква сложност на изпита.

Оказа се обаче, че в сборниците му има съвсем малко задачи от изпити на ТУ. Веднага отворих Гугъл и започнах да търся – и воала, попаднах на сайт, пълен със стотици задачи от техническия, а сигурно и с още хиляди от останалите университети, подредени по много приятен начин.

Сайтът се казва www.Kandidat.bg и толкова ме очарова, че няма как да не го представя тук. Веднага започнахме да решаваме там, на една задача и аз се запънах, но за щастие решенията могат да се видят веднага. Учуди ме това, че мога да ползвам тоя електронен сборник съвсем безплатно и то ежедневно, не на пробен принцип, стига да не ми е много интензивна подготовката, а ако се налага, както в нашия случай, да се учи и решава по-сериозно, цените са съвсем допустими, предвид това, че може ученикът да се свърже и с експерт от сайта, който да му разясни кое-как и защо се случва в решението на дадена задача. Поради това решихме с родителите ми да не го записваме на частни уроци, а да се подготвя директно в сайта.

Другото, изключително полезно нещо в системата е това, че могат да се правят изпити – разбира се, няма го фактора притеснение, но поне трудността е близка до тази в съответния университет, задачите са оттам, а времето е съобразено с всичко това.

И така, препоръчвам на всички кандидат-студенти и зрелостници, които ме четат и искат да кандидатстват с математика, да опитат тази безплатна система. Върши страхоотна работа и дори може да е достатъчна, за да бъдете приети това, което искате 🙂

Google+ Comments