modelsДа си модел не е лесна работа! Всъщност много хора си мислят, че това е нещо срамно и едва ли не обидно за човешката личност. А ако случайно някой се занимава с това, веднага му лепват всякакви етикети и го наричат не знам как си.

Всъщност зад професията на модел се крие нещо много повече. Това си е работа като всяка друга, че даже бачкането е още по-яко, а и изикванията са зверски.

Първо, за да е работи като модел едно момиче или момче, и то като професионален модел, тя/той трябва да притежават необходимите данни – височина, добре оформено тяло. Гъстата коса и хубавата кожа са голямо предимство. Дотук известно. Добре, но едва ли сте наясно, че за да работите трябва да владеете поне два езика допълнително към вашия – обикновено се търси английски  – отличен писмено и говоримо, и немски или френски. Защо, ще попитате, ами – за да се запонавате с поректите, за да общувате свободно с чужденци и да си преглеждате сами договорите. Артистизъм и харизма са следващите в класацията. Има много красиви мъже и жени, които не знаят как да застанат за снимка, не са никак фотогинични. Дори напротив – понякога направо изглеждат нелепо. Разбира се тук ще кажете, че е от голямо значение как ще работи фотографът. Донякъде сте прави, но не съвсем – да сте чували израза: “Камерата я/го обича”. Има нещо вярно. При това много.

И макар да не ви се вярва – за модел не става всеки добре иглеждаш висок, дори сексапилен човек. Повечето фирми гледат лицата под лупа и търсят интересно в самата личност, така че тя да привлича вниманието, но и да не го отклонява от дрехата. Не харесват много секс пръскащите хора, защото смятат, че това е признък на пошлост, за това залагат на харизма и по-обрано сексуално излъчване. Всъщност преди и в България имаше и немалко модни агенции, които работеха професионално. След 2007 година обаче, когато кризата срина и модния бизнес, хонорарите намаляха на половина, тъй като и пари за промоции и рекламни кампании започнаха да се отделят все по-малко. Първата, която фалира бе небезизвестната “Джей Моделс”. Вече 8 години бизнесът като цяло бих определила като тотално сринат, независимо, че все още работят малки агенции, които осигуряват промоутърки.  Но… сами разбирате колко далече е това от истинското „моделство”.

Google+ Comments