realИ днес ще продължа традицията си от последните материали да пиша за интересни места, свързани по някакъв начин със студентството, с ученическите години или пък въобще с ученето. Така де – няма да ви занимавам само с котешките щуротии и проблеми на Мера.

Виртуалната ни разходка днес е до Ню Йорк, до Penny Park, или до нещо, което би могло да бъде определено като университета на живота.

Всеки път, когато на учениците от Stuyvesant High School  им дойде на ум да се поразходят в Нелсън Рокфелер парк (а това се случва доста често – все пак паркът се намира в района на учебното им заведение), те преминават през чуден свят, населен със забавни анимационни герои – човечета, костенурки, котки, кучета, птици… Но главният атрибут в това вълшебно кътче са монетите – пенита, които сякаш са се разлетели от фонтана и са се разпръснали в различни посоки. Това необикновено късче детство студентите, без да мислят дълго, нарекли  Пени парк, макар че бронзовите фигури, дело на скулптора Том Отернесон, били кръстени от самия него Реалния свят.

The Real World се появява през 1992 година и по думите на създателя си е призван да показва света без разкрасяване, такъв, какъвто съществува извън детската площадка. Неслучайно е избрано и мястото – обществен парк. Тук фигурките могат да бъдат видени от най-обикновени хора. Те могат да се докоснат до тях, да ги обсъдят. А за обсъждане, повярвайте, има много…

Закръглени млади мъже, които се опитват да хвърлят намерената монета колкото може по-надалеч, в действителност изглеждат изключително смешни и по детски. Но това не са просто фигурки за детски игри. Сценките от живота на бронзовите човечета ще ви разкажат за майките и бащите, за властта и контрола, за секса и загубата, за хумора и фантазията, за живота и смъртта…

Ето това е истинската действителност – в която цари горчивата истина, а не сладката лъжа. А езикът, на който творецът се обръща към хората, е възможно най-простият – този на карикатурата. Той е разбираем за всички – и за възрастните, и за децата.

 

Google+ Comments