Всеки софиянец знае, че вече големите фирми в бизнеса за импулсни покупки са две. В столицата не отдавана се появи и европейската верига Relay,чиято червена емблема застана наравно с родната оранжева на Lafka. Двете дори, като за образец, са наредени почти една до друга в подлеза на метрото на Сердика – места с голям пътникопоток и, естествено, по-висок наем. Застанали като войници в червени и оранжеви униформи, работят за удобството на излизащите/ влизащите в двете посоки на подлеза пътници. Остава само да изберат – наляво или надясно. 😉

lavkaВсеки, които ги посети, за да си купи нещо, ще се увери, че нито във визията, нито в асортимента, нито дори в обслужването има кой знае каква голяма разлика. Стандартът е един и същ и няма съмнение, че българският киоск по нищо не отстъпва на „европейския‟. И двата са чисти и нови, предоставят богат избор от периодика и дребни пакетирани стоки. Прави впечатление добрият дизайн, лъскавите щандове и наличието на много купувачи.

А причината, поради, която всеки се спира, е чисто психологическа. Няма нищо по-естествено от любопитството да влезеш и разгледаш новото, тъкмо защото привлича вниманието. Разбира се , че всеки втори минувач ще се отбие, за да пазарува от там, че дори ще се похвали след това. Новото сякаш прехвърля от своя престиж върху личността на потребителя. Тънкият момент забелязваме, когато някой съвсем тенденциозно каже: „Взех си маратонки на Adidas; Пазарувам само в Пикадили; Пия вода само на Perrier!‟ и накрая: „Купувам само от Relay или Lafka‟.

Поставям последните две марки една до друга, защото е видимо, че сравнението е неизбежно. Но тъкмо такова едно съпоставяне, което може би е било съзнателно търсено от веригите на Lafka и Relay взимайки място на Сердика, дава окончателното доказателство, че и нашето изглежда задоволително добре.

Купувачът нямам как да не се чувства по – добре чисто психологически, и да не признае, че с по-хубави киоски и повече нови места за отдих и пазаруване, и той се чувства повече европеец. А нима това не е, което всички желаем?

Google+ Comments