information_items_property_147193Рорайма… това е мястото, което ме впечатли. Не, не съм ходила и надали ще отида някога, тъй като е на края на света, но останах като шастисана, когато разбрах какво невероятно кътче се крие на планетата.

Затова, позволете ми днес да се отклоня от злободневните проблеми и да ви покажа едно невероятно място. Факт е, че определени природните забележителности се експонират и преекспонират. Всички знаят за Ниагарския водопад, за страхотното езеро Байкал, за Метеора в Гърция или пък за най-високия водопад Анхел. Едва ли обаче са много хората, които са чували за най-големият тепуи на Земята. За тези, които не знаят какво е “тепуи” обяснявам  1197_big– това са така наречените плоски планини, оформили се от палеозоя в последствие (според хипотезата на учените) на мощни тектонични процеси, които разделили на няколко части големия континент Гондвана.  Тепуи е индианското наименование на тези чудни образования, останало популярно и до днес.

Рорайма на индиански местен език означава “Майка на всички води” и не случайно. От гигантското природно образование се забелязват не един водопади, които оформят приказна гледка. Поради голямата височина и скалистата 800 метрова стена, почти целогодишно забуленият в облаци плосък връх е недостижим за обикновените туристи. Всичко там е 1284992150_roraima011девствено, включително и водите. Говори се, че може би там се намира единствената вода на планетата, неопорочена от човешката дейност.

Не по-малко любопитен е фактът, че това е мястото, вдъхновило сър Артър Конан Дойл за  своя вечен роман “Изгубеният свят”. И действително, гледайки го, човек няма как да не започне да фантазира за мистерии, тайни подземия, динозаври, а защо не и за водата на вечната младост…

Google+ Comments