Този материал няма да бъде посветен на политическа обстановка в момента в страната ни. По-скоро се настройте да прочетете нещо, което ще ви върне назад във времето. Той ще ви припомни най-милите спомени – тези от училище. Във връзка с Деня на Европа, аз се сетих за традиция, която ние прилагахме и в средното, и във висшето си образование. А това именно е поемането на самоуправление.

На 9-и май всяка година от образователната ни институция организираха специален ден, в който власт имаха учениците. Това означаваше, че учителите бяха просто като фигури, които следяха за реда, а всички останали позиции се заемаха от предварително подготвили се деца. Не само уроците, но и директорското място, и всички административни позиции бяха заемани от ученици.

Идеята бе чудесна, защото всеки си мислеше, че е много лесно да си учител. Всъщност се оказа, че за подготовката на един урок, който да е увлекателно представен пред съучениците, се изискват много време и усилия. Но именно по този начин се оценява трудът на тази така свята професия – учителската.

Според мен и много други гимназии предприемаха този подход на Деня на Европа. Причината – повлияни от историята и демокрацията на този стар континент, я привнасяха и в образователната система. А какъв по-добър начин да покажеш на подрастващите, че и те могат, че трябва да се потрудят, да разберат и да действа, от това сами да поемат контрола на тяхното място – училището?!

Спомените ми от този ден винаги са били изключително приятни и се сещам за него с трепет. В момента не съм запозната дали се прилага подобна практика, но силно се надявам нейните традиции да се запазят. А вие имали ли сте ден на самоуправлението и какво си спомняте от него? Ако ли пък не, то бихте ли искали да го включите в житейския си експириънс?

Google+ Comments