Съвсем скоро се върнах от Виена и впечатленията ми за града са особено противоречиви. Толкова истории съм чувала за красотата на този град, за пленителната архитектура изобилието от изкуство, което много повдигна очакванията в моето съзнание. Но за мое учудване и малко разочарование, нещата не седяха по същия начин, както в представите ми. Да, във Виена могат да се открият прекрасни колекции на Кимт и Шиле и много други ярки представители на експресионизма, както и импресионисти, класицисти и дори реалисти. Ако наистина се интересувате от подобен тип неща, Виена е мястото, което трябва задължително да посетите. Можете да се наслаждавате с часове на прекрасните колекции и наистина да си доставите огромно удоволствие и да се обогатите интелектуално в красивите галерии във Виена. Но истината е, че този град не ме грабна с нищо друго. Атмосферата му беше напълно стерилна за мен. Не усетих никаква топлина, дух и уют в този град.

Архитектурата беше наистина внушителна и в типичния и познат за нас българите, Австрийски стил. Огромни здания, които ако булевардите не бяха толкова големи и обширни, сигурно щяха да притискат с мащабите си и усещането от града щеше да е още по-неприятно.

На кратко Виена за мен беше сива, стерилна, военно дисциплинирана (което не знам колко е негатив или позитив, но със сигурност това губеше от духа на града).

Истината е, че не бих се върнала във Виена. Единствено може би по работа, но повторно на екскурзия там – не.

Сигурно с този текст учудвам много хора, които искат да отидат във Виена или вече са били там, но като всичко останало и това е субективно и зависи от личните възприятия на човек. Това, че на нас този град не ни допадна, не означава, че на други хора няма да им хареса и да искат да се върнат отново там.

А вие били ли сте във Виена? И ако “да” какви са ви впечатленията от града? Ще се радвам да споделите с мен.

Google+ Comments