Сигурна съм, че повечето от вас следят реалити формати като “Като две капки вода”, “Дансинг старс” и други, които текат в момента. Тъкмо те станаха повод да разсъждавам днес кое при тези хора надделява – трудът или таланта?

1001506_624035584275825_448750223_nПо голяма част от талантливите хора (тук визирам певци, актьори, художници и прочее), наистина полагат голям труд за да ни представят най-доброто от себе си. Българите обикновено казват “Този има талант” или “Тази няма талант”. С вече споменатите реалити формати за непрофесионални певци и танцьори, които трябва да се държат като професионалисти ще оспори тези твърдения.  Вярно е, че съществува фактор талант, но той не е от особено значение. Ако въпросната личност не полага достатъчно труд да усъвършенства творческата си изява, то таланта няма да е това, което трябва да бъде.  Съществува и обратната опция, но тя е с доста по-оптимистични краски. Има много творци, които нямат талант, но с достатъчно труд и постоянство са постигнали забележителни резултати. Започвам да си мисля, че думата талант служи за нещо като заблуда и оправдание на мързеливите.

Според мен усъвършенстването в много област се постига с труд, много, много труд. Естествено, че ще има и провали. Някой беше казал: “Ако паднеш 9 пъти, стани 10”. Много истина има в това. Затова, моят съвет към всички хора – талантливи или бездарни е никога да не се отказват.

Бъдете трудолюбиви, постоянни и търпеливи. Вярвайте в себе си и ще постигнете мечтите си!

Google+ Comments