В най-пролетния месец, в който идва ред на цветовете, няма как да не ви споделя кой е цветът на 2023. Всяка година Pantone обявява нюанса на година. Той се избира въз основа на модните и културните тенденции в света и духовните внушения, които си поставя за цел да постигне.

За настоящата година Pantone обяви като водещ Viva Magenta. Той е избран като цвета на годината поради своята уникална комбинация от жизненост, енергия и интензивност. Символизира новите сили и е като продължение на Very Peri от миналата година. Този цвят представлява оптимизма и експресивността на новото, силното, младежкото. Viva Magenta може да създаде визуална хармония с други цветове като бели, черни и сиви тонове. По този начин постига баланс, което го прави комбинативен и в живота, и в модата, и в интериора.

Подбрах и класация от цветовете на няколко години назад. Така ще си изградите представа как описват и допълват времената, през които преминаваме.

2022: Very Pery (тъмносиньо) – цветът е избран заради своята успокояваща енергия. Тя се асоциира с усещането за безопасност и стабилност.
2021: Ultimate Gray (сиво) и Illuminating (жълто) – цветовете отразяват смесицата от оптимизъм и устойчивост, която бе необходима на света за преминаване през здравна криза.
2020: Classic Blue (класическо синьо) – цветът беше избран, за да предизвика усещането за спокойствие, сигурност и стабилност във време на несигурност и промени.
2019: Living Coral (коралово розово) – цветът носи животворящата си енергия и оптимизъм, който се асоциира с радостта и любовта към живота.
2018: Ultra Violet (виолетово) – цветът е мистичен и носещ трансцендентна енергия. Той е интригуващ и с поглед към новото бъдеще.

Подчертавам ви, че цветовете на годината не са задължителни за следване в каквото и да е отношение. Но могат да бъдат вдъхновяващи за дизайнерите, за да създадат нови идеи и тенденции за по-добър живот.

Google+ Comments