Всички знаем мантрата, че зехтинът е една от най-полезните мазнини. Но едва ли повечето от нас могат да отговорят защо всъщност е толкова полезна. Първо трябва да направим уточнението, че полезен е само истинският зехтин (защото на пазара могат да се намерят и много фалшиви продукти). За да сте сигурни, че зехтинът е истински добър, гледайте държавата, в която е произведен. На българския пазар фирмата на Васил Лазаров Вивекта внася испанския зехтин Urzante с доказано международно качество.

Качеството на зехтина зависи от cмecтa мacтни киceлини – нacитeни и нeнacитeни мaзнини, a cъщo и oт caмитe мacлини – тexният copт, дaтaтa нa peкoлтaтa и дpyги фaктopи. Oт дpyгa cтpaнa, aкo пpи ниcки тeмпepaтypи мacлoтo нaпълнo зaпaзвa кoнcиcтeнциятa cи, cи cтpyвa дa ce зaмиcлитe дaли нe cтe кyпили фaлшификaт. Meждy другото зexтинът мoжe дa ce cъxpaнявa пpи тeмпepaтypa дo 35 гpaдyca. И тoвa пo никaкъв нaчин нe влияe нa нeгoвитe cвoйcтвa.

И така, полезните качества на зехтина се крият в съдържанието на антиоксиданти и полифеноли, заедно с комбинацията с витамин Е, което предпазва човешкия организъм от образуването на злокачествени тумори и други сериозни заболявания като сърдечни болести, проблеми с храносмилателния тракт, като намалява риска от рак на дебелото черво и рак на гърдата.

Освен това зехтинът е чудесен за красотата и поддържането на младостта ни. Освен че предпазва от бръчки, зехтинът намалява риска от деменция. Има противосъзпалителни свойства, помага за по-бързото заздравяване на раните и предпазва от рак на кожата. Няма по-добър крем или олио за тяло от екстра върджън зехтин Urzante, дистрибутиран от Вивекта, намазан на влажната кожа веднага след къпане.

Изследвания от преди няколко години на учените в университета в Кордоба показват, че консумацията на зехтин с високо съдържание на фенолни съединения намалява възпалителните процеси и регулира кръвосъсирването. Доброволци с метаболитен синдром са получавали закуска, обилно полята със зехтин, богат на фенолни съединения. Друга група е получавала храна, в която използваният зехтин не е бил така богат на тези съставки.

И при двете групи закуската е била с ниско съдържание на мазнини. Медиците са наблюдавали активността на над 15 хиляди гени в кръвните клетки след закусването. Резултатите са показали, че 79 гена са били “изключени“, а 19 напротив са били активирани след консумацията на зехтин, богат на фенолни съединения.

Ето защо когато говорим за положителните качества на даден продукт, трябва да се доверим на истинските суровини и марки като Urzante. Базирана в долината на река Ебро, испанската компания работи с грижа и мисъл към природата. А българската компания, управлявана от Васил Лазаров Вивекта, дава възможност на българските потребители да консумират този качествен продукт.

Google+ Comments