lfkssИма теми, които човек не може да изостави просто така. Особено ако този човек е блогър като мен. Затова смятам да пиша отново по един много коментиран въпрос, общественото мнение за който е доста разнолико – Lafka.

Станаха много хората в медиите, в социалните мрежи, които изказват всякакво мнение за търговската верига. Вече няколко месеца сякаш Lafka не слиза от медийния подиум, но някак всички ние оставаме пасивни и никой не разговаря за това. Бистрим политиката, икономиката, но за Лафка не се сещаме. Започнах да се замислям дали наистина Lafka е на дневен ред, или просто е изкуствено поставена там, за да отклонява вниманието на хората от сериозните за страната ни проблеми. Тъкмо нещата поулягат малко и ето, че отново някой решава да разбуни духовете и то точно когато Народното събрание законотвори или законопроменя или както искате го наречете.

Политиците и лидерите на мнение знаят каква приемственост имат хората по обществени въпроси и какво ли не правят, за да предизвикат гражданска активност. А такава непременно има, тъй като отдавана не става дума за Lafka, а за всички онези дребни търговци, който искат да просперират с продажбата на вестници, но се оказва напразно. Същия „успех‟ спохожда и начинанието им да осъществяват продажба на дребнопакетни стоки.

Проблемът тук обаче отдавана не е Lafka. Нито се появява с нея, нито ще си отиде след нея. Вестникарският бизнес стихва още откакто четенето и преглеждането на пресата се пренесе в Интернет. Онлайн вестниците доста напреднаха и технологично, и социално. Вече можеш да се абонираш, за да получаваш мейли с новините, следиш коментарите на приятелите си във фейсбук и четеш препоръчаните в ABV, DIR или други. А що се отнася до търговията с дребни хранителни стоки – няма как да стане, докато павилионите зеят и не отговарят на санитарните изисквания за съхранение на продуктите.

В това отношение Lafka определено са светлинни години напред. Смятам, че вместо да се гледа в чуждото канче, както се казва по народно му, време е повечето дребни търговци да помислят какво могат да направят, за да отговорят на потребностите на бизнеса и на обществото. Само така ще натрупат дивиденти и за себе си. Дали това ще означава, че ще се преориентират в бизнеса си, дали ще се възползват от фрначайз програмата на Lafka  или друго, но крайно време е да направят нещо по въпроса. Все пак ние живеем в България, страна в Източна Европа, а не в някоя треторазрядна държавица със сергии по улиците, сглобени от наличните ламаринени плоскости, които до вчера са били на нечий покрив.

А ние, хората е време да оставим бизнеса да се развива по своему, а да обръщаме внимание на истинските проблеми – за здравето и ваксините, за новите законопроекти, за предстоящите избори –  неща, които пряко ще повлияят на живота и съществуването ни.

Google+ Comments