Свалянето на килограми е само началото на предизвикателството, като истинската цел е тяхното поддържане в дългосрочен план. Изследванията показват, че много хора връщат значителна част от загубеното тегло след една година от диетата, а мнозина възвръщат цялото тегло след 3-5 години. Експертите препоръчват бавен, но постоянен подход към отслабването, тъй като това увеличава вероятността за постоянно поддържане на намаленото тегло.

Бавната загуба на тегло обикновено включва здравословни хранителни навици, като увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци и намаляване на сладките напитки. Въпреки че някои проучвания показват, че бързото отслабване може да бъде също толкова ефективно в дългосрочен план, професионалната подкрепа от здравни специалисти често играе значителна роля в тези случаи.

Бързото отслабване, обаче, носи рискове като загуба на мускулна маса, забавяне на метаболизма, хранителни дефицити и образуване на камъни в жлъчката. Тези диети често включват много нисък прием на калории, което може да доведе до недостатъчен прием на важни хранителни вещества и други здравословни проблеми. Страничните ефекти от бързата загуба на тегло могат да включват глад, умора, раздразнителност, мускулни крампи, замаяност, запек или диария и дехидратация.

За да избегнете тези проблеми, препоръчва се да се фокусирате върху постепенното отслабване и установяването на здравословни хранителни навици.

Google+ Comments