Аз съм едно от децата на демокрацията, което растеше и се учеше в преломните  ’90 години. Едва успях да запазя вярата и ценностите си през тези времена, в които под въпрос бяха и способностите на полицията, съда, училището – всичко беше разклатено, всичко беше несигурно и объркано. Не че сега нещата много са се променили. Още имаме едни огромни тумори във властта, които трябва много внимателно да отрежем със скалпела, който народът ни държи, когато се обедини –  а това се е случвало неведнъж.

studentiteДнес виждам студентите – надеждата на нацията ни, как се борят, въпреки че също като мен и те са преживели тези времена, и те са научени, че нищо не е такова, каквото изглежда, и те са обезверени в институциите и знаят, че не могат да очакват безрезервна подкрепа от никъде. Истината е, че единствено те са надеждата ни за промяна в момента.

Наскоро се натъкнах и на една нова партия, която ми направи добро впечатление с описаната си програма. Наирча се Българско народно обединение – БНО, с председател Георги Георгиев – млад човек с емоционалност и все още неразвити мръсно-политически рефлекси, без политическо минало, и да се надяваме – с политическо бъдеще. Гледах интервю с него по ТВ7, където той също се обяви в подкрепа на студентите, но подчерта, че когато правителството падне, трябва да имаме готов план за действие, за да излезем от мишата въртележка на избори и оставки.

Прочетох повече за БНО на сайта им – харесаха ми предложенията и приоритетите им – стимулиране и защита на българското семейство,  пенсионна реформа, възраждане на българската култура, възраждане на селата, свикване на Велико народно събрание, изработване на нова конституция, избирателен закон, закон за съдебната система, полицията и други. Все неща, от които отдавна имаме нужда, но за които политиците просто се правят на ударени. Защото статуквото им е удобно, и само в него знаят как да плуват. Промяна на законите – правилата на тяхната игра с всичките им вратички – би означавало затрудняване на лобистката им работа!

Ще наблюдавам развитието на тази партия и на Георги Георгиев като неин председател и политик. Истината е, че няма друга, за която да гласуват младите хора, които все още не са станали роби на логическата заблуда за „по-малкото зло“ и не искат по-малко от радикална промяна.

Google+ Comments