Какво е щастието? То е онова чувство на удовлетвореност и радост, на пълно спокойствие и задоволство, към което всеки човек се стреми. То ни прави да изглеждаме здрави и доволни от живота си. То е вътрешно състояние, което личи по външния вид и поведението ни.

Какво означава да гониш щастието? Този израз може да се разбира по два начина. Първият – гоня, в смисъл на преследвам. Ние преследваме идеята винаги да бъдем спокойни и щастливи, да ни се случват само хубави неща и да намалим лошите емоции до минимум. Дали е възможно това? Едва ли. В живота всичко се редува. След хубавото идва лошо, след лошото-хубаво. След лятото идва есента… Няма вечни неща и ние трябва да приемем този факт.

Вторият начин, по който може да се разбере израза „гоним щастието“ е буквалният. Страх ни е да приемем, че всичко е наред и сами търсим причина да бъдем нещастни. Угрижени в ежедневието и проблемите, хората не обръщат много внимание на хубавите моменти или се страхуват от тях („Много хубаво не е на хубаво“). Все едно лошите моменти оставят по-голямо и тежко отражение върху нас, а щастието и спокойствието отминават по-бързо. Не е така. Не трябва да се концентрираме и вглъбяваме в моментното си състояние. Хубавото на живота е, че той е шарен и пъстър. Когато попаднем в тежка ситуация, вместо да се самосъжаляваме, можем да си кажем: „Няма да е все така“ и да продължим напред с вдигната глава.

Животът е хубав и преследването на щастието ни помага да преминем през всичките му краски. Когато искаме нещо много силно-то ни се случва.

 

Google+ Comments