По празниците винаги го има този феномен на преяждането. Наричам го феномен, тъй като се случва по определени причини, за които едва ли повечето хора си дават сметка. Всъщност причината за преяждането не е само нашата лакомия. Основната причина за това, че се чувстваме подути и ни е тежко е, че консумираме прекалено много разнообразни храни, от които по традиция (особено на Бъдни вечер) трябва да опитаме от всяка една гозба. Това ни издува и ни кара да се чувстваме тежки и преяли.

Друг е въпросът, че ние обичаме да си угаждаме. Особено по празниците му отпускаме края и направо забравяме, че трябва да спазваме някакви ограничения в диетата си. Е все пак, празник е! Можем да се отпуснем… да се наградим за добре спазваната диета през цялата година… (нищо, че всъщност сме я нарушавали милиард пъти… и дори всъщност като се замислите въобще не спазвате такава. Може би само на думи).

Липсата на дисциплина в тези моменти е също много голям проблем, защото когато липсва дисциплина, се се тъпчем и ще пъшкаме после, че ни е тежко, а при някои хора дори може да има по-сериозни проблеми.

Ето и няколко съвета ако не искате да преядете по празниците:

  1. Опитвайте по малко
  2. Правете по-големи паузи между храненията
  3. Старайте се да не смесвате прекалено разнообразни храни, които изискват различен процес на обработка от вашето тяло
  4. Приключете с храненето малко преди да сте се почувствали заситени

Последния съвет важи не само за празничната трапеза. Нека това се превърне в навик, който ще ви се отблагодари със сигурност!

Google+ Comments