Студеният чай е един от най-добрите начини да се освежим в топлите дни. Освен като естествена тонизираща напитка, може да се възползваме и от неговите антиоксидантни свойства. Тъй като съм любител и голям привърженик на студения чай, искам да ви запозная с любимата ми рецепта за приготвянето му в домашни условия. Ще ви отнеме само 5 мин, а резултатът ще е полезен и вкусен.

За приготвянето на студения чай са необходими 2 чаши вода (500 мл), 2 чаени лъжички червен чай (или любим друг ваш чай), 2 супени лъжици сироп от якон, 2 супени лъжици лимонов сок и, разбира се, лед. Ако изпитате затруднение с откриването на сиропа от якон, ви съветвам да проверите в обособен био магазин или пък да го поръчате онлайн.

За да се сдобиете с тази прекрасна и освежаваща напитка, е необходимо да спазвате следните инструкции. Първо загрейте водата в тенджера или чайник. Важно условие е да не я оставяте да изкипи. Затова ви препоръчвам да се сдобиете със селектор за температурата.

След това изсипете любимия си насипен чай във водата за около 5 минути. Когато измине определеното време, прецедете и премахнете билките. Към течността добавете сиропа от якон и лимоновия сок, след което разбъркайте добре. Оставете течността да се охлади. Поставете няколко ледени кубчета в две чаши и налейте чая. Може да добавите листа или семена от други подправки, за да получите по-екстравагантен вкус на напитката.

Поднесете студения чай с нарязани пресни плодове. Заемете любимото си място и се насладете на освежаващия вкус и приятния аромат на създадената от вас лятна напитка.

Google+ Comments