Stay-awakeВечният проблем на всички работещи. Вече и мой.

Сякаш сутрин съм най-работоспособна. Отпочинала, особено ако не съм чела за някакви изпити и магистърски лекции предната вечер, правя си божествено кафе и се завъртам на удобния си стол в посока към компютъра. Мисля бързо, работя бързо. малко преди обяд получавам стомашни смущения, които трябва да казват колко съм гладна. И след хапване цялата ми енергия и добър дух отиват по дяволите. Когато обядвам леко, както казват – после не заспивам… много… Единствената разлика всъщност е, че сравнително скоро огладнявам отново. Ако хапна по-обилно и се наситя, при извършването на еднообразни задачи, започвам да клюмам над бюрото почти веднага след това.

Повечето ми колежки са така. Всъщност всички хора, които работят пред компютър, са така. Критичният момент трае около 2 часа, когато организмът си иска своето, за да храносмели правилно. Но ние сме упорити и му казваме да си трае. За това реших да публикувам няколко полезни съвета, които работят при мен. Надявам се и при вас.

Доказано:

1. Силна музика с бързи ритми на слушалките. Намерете възможно най-енергезиращита мелодия. Нищо спокойно и дори не е нужно да ви е любимо. Въпросът е да ви въздейства така, сякаш ви се танцува. Ако работите у дома, дори можете да станете да се поразкършите малко или да препявате или щракате с пръсти. Една бърза тренировка също няма да ви навреди. 🙂 В офиса единственото позволено е да отмервате ритъма на мелодията с пръсти върху клавишите, вършейки работа си.

2. Цял ден имате една задача. Монотонната работа много бързо отегчава. Губите първоначален стимул. Както преди сте писали/ превеждали/ анализирали 5 страници за час, с  течени е на времето мозъкът се уморява и в следобедните часове се справяте наполовина. Щом усетите, че ви се доспива веднага престанете да вършите работата, а се занимайте с нещо интересно, което да пробуди любопитството, което пък от своя страна ще почука на вратата на съзнанието ви и ще го ободри. Ще кажете – не може на работа да се разсейвам. Това не е разсейване, а заслужена 15-минутна почивка! Тя ви е крайно необходима, ако искате да достигнете отново 5 текста  за час (примерно).

3. Упражнения. Станете и се разходете. Излезте до офис терасата, отидете до магазина или просто застанете до отворен прозорец. Зиме или лете – позволете на вятъра да ви лъхне. Дишайте дълбоко, раздвижете рамене, ръце, кръст и ще видите как ще се тонизирате.

4. Дъвчете лед! Едно парче от хладилника. Сложете го в устата си и ще видите как ще ви бъде просто невъзможно да заспите, колкото и да ви се иска. Само внимавайте да не сумтите много, много, че колегите ви най-вероятно ще са в потрес от действията ви, но нищо. Дано са готини!

5. Енергийна напитка върши по-добра работа от кафето. Ако съчетаете и двете – внимавайте, защото прекаленото количество кофеин в комбинация от двете дразни стомаха и има диаретично действие.

6. Наплискайте лицето си няколко пъти с ледено студена вода. За мъжете върши по-добра работа. Дамите с грим по-добре да видят номер 7.

7. Доспи ли ви се – веднага включете на режим обоняние. Дори да затворите очи, съсредоточете цялото си внимание към миризмите, които се носят край вашия стол. Това мигновенно събужда съзнанието. Добър вариант е да си носите също есенция от розмарин или евкалипт. Острите миризми просто удрят в мозъка.

8. Ако нищо не помага – звъннете по телефона на близък човек или на мъжа си и си намерете повод да се скарате. Това безотказано действа.

Успех в незаспиването!

Google+ Comments