Коктейли – любима дума на много дами, но и на не малко мъже. До скоро тя звучеше от всеки бар в страната, но с ограниченията, се пренесе само в домашното пространство. Импровизираните хоум партита с приятели са супер, ала все пак трябва да има и алтернатива за здравословната страна на парти настроението. И това са моктейлите.

Ако сте се върнали да прочетете думата отново, не, няма грешка – моктейли, започва с буквата М. Това всъщност е название за всички напитки от няколко съставки, които не съдържат алкохол. Така например се раждат девствените Блъди Мери и Пиня Колада. Ние в България спокойно може да ги наречем напитки за шофьори или за непълнолетни девойки.

Въпреки че на визия много докарват истинските алкохолни коктейли, моктейлите също могат да имат добри вкусови качества. Заместителите от различни подправки докарват пикантния или сладък вкус от алкохола. Но още по-вълнуващото е, че именно те пък го правят и здравословен. Сега сигурно си помислихте, че съвсем обърках текста.

Всъщност комбинацията от прясно изцеден сок от маракуя например или пък студен чай от лайка са полезни за здравето. В комбинация с газирана вода, джинджифил, лайм или портокали, се получава супер екзотика от вкусове и ползи. Някои хора в западните страни дори предпочитате да започнат деня си не с кафе, фреш или смути, ами именно с моктейли.

Въпреки че думата е съвсем нова за нашите ширини, мисля, че има потенциала да се наложи и да стане тренди. Зная, че познатите ни любими коктейли няма как да бъдат заменени, но за времето, в което сме болни и искаме да вдигнем тонуса и настроението – моктейлите са идея. А вие готови ли сте да се впуснете в новия свят на безалкохолните напитки?

Google+ Comments