Едно от най-големите модни събития с благотворителна цел отново свети на звездния небосклон. След като през миналата година събитието бе отменено по познатите ни причини, то сега трябваше да се завърне по-бляскаво от всякога. За това, разбира се, влияние оказват и звездите, които са поканени. А те този път определено разбуниха духовете.

Темата на Мет Гала бе Американски лексикон за мода. Затова и интерпретациите бяха различни. От блясъка на Холивуд до визии, агитиращи за повече права на жените. Уютът на американския дом, каубоите, екстравагантността, съвременната мода – всичко бе поместено. Но най-голямо впечатление направи една визия в черно – цялата в черно, дори и лицето.

Зад тази провокация стои не кой да е, а самата Ким Кардашиян. Тя не веднъж е шокирала с избора си на тоалет, ни този път остави света разделен на две – за или против. Липсата на говор, на визия, без визуален показ, но със силната си разпознаваемост. Интерпретациите на черните дрехи бяха тълкувани по все различни начини, което всъщност е и централното в избора им.

Първоначално аз си помислих, че е свързано с обезличаването на жените от Близкия Изток, откъдето са и корените на самата Ким. По-късно прочетох, че тук други известни критици са поставили въпроса за разпознаваемостта и величието без дори да се показва лицето. Трети видяха изключителен моден ход, който просто е създаден, за да провокира. А четвърти пък сътвориха гениални меме-та в интернет.

Визията аз бих определила като черна сянка, която е там, за да помогне да развихрим въображението си и да излезем от зоната си на комфорт. Черното е необятен цвят и от него произлиза както лошото, така и доброто. Въпросът е какво ще видиш в него.

Google+ Comments