И най-престижната награда на американската филмова гилдия отива при…. Така ми се иска тук да чуем името на Мария Бакалова. Причината е, че не само защото е българка, но и защото е млада, амбициозна и е пример – за родните актьори и за всички източноевропейски артисти. Затова мога да кажа, че чакам тази церемония с още по-голям интерес от преди.

Моето мнение е, че всички наши сънародници трябва трепетно да се надяват „Оскар“-ът да дойде и в България. Знам, че много коментари се изказаха. Имаше и преподаватели, които оспорваха и критикуваха, имаше и сензации, и скандали. Но няма как успехът да дойде в тишина и затова го приемем за нещо нормално.

Въпреки негативното обаче, чух и много позитивни мнения. Едно от тях беше на самия Саша Барън Коен, който поздрави не само Бакалова, но и всички българи. Признанията на номинираните за „Златен глобус“ актриси, на повечето световни критици – мисля, че значат много повече и че дават стимул и надежда за бъдещи още по-големи успехи.

Има обаче и още един факт, освен разбра се, актьорския талант на Мария, който ме кара да се гордея с нея. Навсякъде тя казва, че е българка, че идва от прекрасна малка страна. Дори в момента разбрах, че работи по филм за Руско-турската освободителна война. Там тя може да не играе, но определено е на мнение, че този период от историята е важен и трябва да се екранизира.

И затова тази 2021-ва година е специална – защото заедно с всички негативи от пандемията, идва чудесна новина. Тя трябва да ни обедини като подкрепяща се нация. Надявам се един „Оскар“ да има тази сила. Аз пожелавам на Мария Бакалова успех от сърце и ѝ изпращам много любов и пожелание за още мноооого подобни отличия.

Google+ Comments