Като повечето жени и аз без сладко не мога. Обичам шоколада под всичките му форми. Но сега сякаш достигнах до момент, в който ми се искаше да разнообразя и да сменя десерта. Така, ровейки се за нещо интересно, попаднах на рецепта за паундова торта. Вие чували ли сте я, защото аз, но името ѝ много ме привлече.

Първо трябва да кажа, че името на тортата идва от американската мерна единица – паунд. Причината е, че се състои само от няколко основни съставки, от които се слага по равно количество, надявам се, че се досетихте по колко. Така че се запасете с мляко, брашно, масло и яйца и продължавайте да четете, за да сътворите поредната вкусотия за вас или любимите хора.

Всъщност това е първата рецепта, която е вкарана и в първата американска готварска книга. През годините обаче тя се променя и всяка култура си привнася нещо от нея. Има френски стил, който включва добавка на шоколад или лимонов сок. Мексиканците пък вкарват в рецептата орехи или стафиди. В немската кухня пък се влага алкохол, ядки или сушени плодове. Споделям ви тези варианти, защото може да ги пробвате и тях.

Коята и разновидност да си изберете, трябва да знаете, че се оформя или като хляб, или като кекс – зависи кое ви харесва повече. По оригиналния начин е с по-продълговата форма, но често в бързината аз изливам тестото в друга форма. Печете като обикновен кекс или просто проверявайте по стандартния начин с клечка за зъби дали е готово.

Надявам се, че успях да ви впечатля с нещо, защото вкусът е наистина перфектен – не може да си представите какво усещане придават еднаквите по количество съставки. Затова и се престраших да пиша по кулинарна тема в блога. Дано да ви е било полезно.

Google+ Comments