Днес съм настроена на романтична вълна. Даже ми е едно такова митологично-романтично. Хах, знам, че звучи странно, затова бързам да обясня…

Реших този път да посветя публикацията си на Богините на Любовта в различните митологии. Надявам се да научите нещо ново и да ви бъде интересно.

loveЗапочваме, разбира се, с древногръцката митология. Богинята на любовта и красотата там е Афродита, а нейният син, Ерос, е почитан като бог на първичната любов, похотта и страстта. В римската митология тези божества също присъстват и отново са майка и син, само че имената им са сменени на Венера и Купидон. Между другото и в двете религии има отделна богиня, покровителка на майчината любов, и тя се казва Лето и съответно Латона.

В египетската митология богиня на любовта и красотата била Хатор, но името й се среща също като Хатхор. Тя е съпруга на върховния бог Хор и е изобразявана по два начина – като крава или жена с рога на крава и слънчев диск, които понякога се тълкуват като съда, в който се съдържало божественото зърно.

В славянската митология имаме една богиня, която е повелителка едновременно на хармонията, радостта, любовта, брака, красотата и младостта. Предполагам, че сте чували нейното име, Лада. Според някои предания неин верен спътник бил Бога на насладата, Ослад.

А зачитали ли сте се в акадската митология? Там има една много интересна богиня. Името й е Ищар и е покровителка на плодородието, любовта и войната. Култът към нея се свързва с т.нар. “свещена проституция”, но по този въпрос предпочитам сами да потърсите информация. Смята се, че Инана (или Нинана) е името, под което е известна същата богиня в шумерския пантеон. Според преданията на древните народи тя била дъщеря на бога на небето Ан или на бога на луната Нан(н)а.

Продължаваме нататък с финикийската митология. Там съществувала богиня, наречена Астарта. Подобно на Ищар и тя покровителствала плодородието, войната и чувствената любов, но древните също така я почитали като богиня на луната.

Ето още няколко богини на любовта в различни митологии. При асирийците тази покровителка се казвала Милита, при персийците – Митра, а при арабите – Алита. Във Вавилон имало богиня на любовта Саламбо, а в Армения – Анаитис.

Това е от мен. Вие сещате ли се за някоя, която не съм споменала?

Google+ Comments