Банките у нас много дълго време бяха стабилни и не бяхме чували за проблеми свързани с тях. Голяма част от тях, след крахът в края на 90-те, останаха чуждестранни и привидно добре управлявани – от началото на кризата ни приказват, че имаме една от най-стабилните банкови системи в света, която не е пострадала от свръх-раздадени и несабираеми кредити – както се беше случило в САЩ, например.

Всичко това обаче е на път да се разбие на парчета,  ако съдим по скандала, който назрява около Корпоративна търговска банка и нейният председател на Надзорния съвет – банкерът Цветан Василев. Издания като Капитал и Дневник, които считам за сериозни, дърпат завесата около все по-сериозни далавери, които са извършвани през институцията. Кредити, които надхвърлят позволените суми, са били отпускани на 4 фирми, които дори нямат имуществото да покрият сумите, в случай, че спрат да изплащат вноските си. На всичкото отгоре, фирмите са обвити в мистерия, защото нямат нает персонал, а управляват десетки и стотици милиони левове.

321При това положение, нормална е реакцията на вложителите в банката – частни лица и фирми, които са започнали да изтеглят парите си от там. Въпросът е – докъде ще стигнат тези пари, след като банката е отпуснала огромна част от тях, под управлението на Василев към свързани с него лица и фирми, и следователно не разполага с тях, че да ги върне на вложителите им? Какво ли си е мислил Василев като е правил тези далавери, как ги е „покривал“ в продължение на години, и смятал ли е , че завинаги ще останат потулени?

От тази афера може да стане един много хубав филм… само се надявам, че хората, които са се доверили за спестяванията си на КТБ няма да пострадат. И дано най-накрая стане ясно кой е покровителствал Василев в БНБ и останалите институции, защото сам е нямало как да прикрие тези огромни непозволени суми, раздадени по несъбираеми кредити на лица без достатъчно имущество. Това са нарушения, след нарушения, след нарушения, които сигурно стигат до N-та степен…

Google+ Comments